Hartslag & Sporten 

Hartslag & Sporten 

Door Redactie

Tijdens het sporten is het van belang om je hartslag in de gaten te houden. De juiste hartslag zorgt er namelijk voor dat je op een gezonde manier sport en daarbij de vetverbranding op gang krijgt. Maar wat is dan precies een goede hartslag? Dat lees je hieronder. 

Wat is een gezonde hartslag? 

Je hartslag wordt door een aantal factoren bepaald, zoals leeftijd, gewicht, conditie en wat je op dat moment aan het doen bent. Gemiddeld genomen is de hartslag bij volwassenen in ruststand tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens inspanning gaat de hartslag omhoog, dit kan soms wel oplopen naar 160 tot 180 slagen per minuut. Doordat het lichaam in ruststand minder zuurstof nodig heeft is de hartslag per minuut relatief laag. Gedurende de slaapperiode kan de hartslag zelfs terugzakken naar 50 slagen per minuut.

De vetverbrandingszone 

Wil jij graag vet verbranden tijdens het sporten? Dan is het aan te raden om op een hartslag van zo'n 60% te sporten. Hierdoor wordt namelijk het meeste vet verbrand. Tijdens het sporten wordt er energie gehaald uit calorieën en uit vet. Het verschilt per hartslag hoeveel energie er wordt gehaald uit calorieën en hoeveel uit vet. Bij een hartslag van zo'n 60% van je maximale hartslag wordt de meeste energie gehaald uit vet. 

Op een hoge intensiteit trainen 

Sporten op een hartslag van 60% betekent niet dat je niet op een hogere intensiteit kan trainen. Intensief trainen zoals krachttraining zorgt ervoor dat er in een korte tijd veel wordt verbrand (relatief veel meer dan tijdens een rustige training op 60%). In verhouding wordt er minder vet verbrand dan calorieën, maar doordat je in een korte tijd zoveel verbrand wordt er toch veel vet verbrand. Krachttraining werkt hierdoor dan ook goed. Zorg er wel voor dat je hartslag niet hoger is dan 80% van je maximale hartslag! 

Begin bij het meten van je hartslag 

Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld maar het begint allemaal met het berekenen van je maximale hartslag. Door een hartslagmeter zoals een Apple Watch aan te schaffen, kun je ervaren wat verschillende soorten lichamelijke activiteiten met je hartslag doen. Na een tijdje heb je het trucje onder de knie en zie je op welke manier jij in de juiste hartslagzone blijft! De Apple Watch is verkrijgbaar in een aantal kleuren. Zit jouw favoriete kleur er echter niet tussen? Kijk dan eens naar andere Apple Watch bandjes. Ben je niet in het bezig van een Apple Watch? Geen probleem! Bij YONO Smartwatchbandjes vind je namelijk de leukste bandjes voor jouw smartwatch.   

 


Nieuwste blogsPopulaire blogs